Waarom een kinderwekker? – Slaaptrainer Sam het schaap

 

Door Marielle Hulsker van www.zwangerwat.nu

Wat is een kinderwekker?

Een kinderwekker is een geweldige methode om je kind al van jongs af aan spelenderwijs verantwoordelijkheid aan te leren. Een wekker is namelijk heel erg goed om ons mensen inzicht te geven over onze dag, en ons een ritme aan te leren. Daarom gebruiken ook volwassen in het dagelijkse leven een wekker!

Een kinderwekker is eigenlijk niks anders dan een speelse wekker die je kind helpt te motiveren om een beter (slaap)ritme te krijgen.

Leren omgaan met het concept van tijd

Een kinderwekker kan veel meer dan alleen je kleintje helpen een beter slaapritme te krijgen! Je kunt de kinderwekker gebruiken om je kind het concept van tijd beter te laten begrijpen. Door je kind te laten zien hoe lang bepaalde activiteiten qua tijd kosten ( denk aan tandenpoetsen of avondeten) zal hij/zij langzamerhand een betere grip krijgen over het abstracte concept. Het zal ook enorm helpen met een kind leren begrijpen wat het concept is van morgen, of overmorgen.

Een aspect dat heel erg belangrijk zal zijn in hun latere cognitieve groei! Daarnaast zit er ook een beetje onafhankelijkheid in, dit zal de zelfverzekerdheid van je kleintje boosten. Iedere ouder weet hoe graag een kind iets zelf wil doen, en hoe geweldig effect dat heeft op het karakter van je kind. Je zal na een aantal weken al snel merken dat je kind zelf de routine overneemt door de instructies van de wekker te volgen, en dat ze daar enorm trots op zullen zijn!

Tot slot is een kinderklok natuurlijk ook heel handig om langzamerhand een beetje inzicht te geven over hoe een klok werkt, en hoe je de tijd kunt aflezen door naar de wijzer te kijken. Een inzicht waar ze later op de basisschool en in het dagelijks leven gebruik van zullen maken!

Waar let je op bij het kopen van een kinderwekker?

Het is altijd belangrijk om online een beetje te kijken naar de ervaringen van anders ouders omtrent een product. Door andere hun ervaring te lezen, kan je snel achterhalen of de kinderwekker die je koopt van goede kwaliteit is gemaakt. Wat betekent dat hij niet zomaar vroegtijdig stuk gaat, want daar zit niemand op te wachten.

Kindvriendelijk

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden, maar ieder product voor een jong kind moet altijd veilig zijn. Spelen hoort bij de ontwikkeling van een jong kind, het is in principe hun baan! Net zo is het de baan van de ouder en fabrikant om er voor te zorgen dat kinderen het product veilig kunnen gebruiken.

Nou is het bijna niet voor te stellen hoe een product zo groot als een wekker ook last heeft van stikgevaar. Maar je moet niet vergeten dat een wekker ook stuk kan, en dat al die stukjes wel dergelijk stikgevaar kunnen vormen. Een veilige kinderwekker is er een waar niet zomaar een stukje van afgebroken kan worden, of waarvan onderdelen zomaar los te halen zijn.

Gebruikersvriendelijk

Een goede kinderwekker is er een die duidelijk is in hoe hij werkt, zo duidelijk dat zelfs een kind de wekker in principe kan gebruiken. Kijk daarom bij het kiezen of alle onderdelen en knoppen groot en duidelijk zijn (als je kindje zelf de wekker moet bedienen, anders overweeg een wekker met kleinere knoppen).

Duurzaamheid

Kinderen spelen overal mee, een kinderwekker is daar geen uitzondering van.
Een kinderwekker moet wat kunnen hebben! Het zal vaak genoeg voorkomen dat de wekker per ongeluk valt of in sommige gevallen dat een kind ermee gaat gooien.

Jij en je kind zullen waarschijnlijk niet veel hebben aan een goedkope kinderwekker die het hooguit 3 weken volhoudt. Ook voor een kinderwekker geldt “goedkoop is duurkoop”.

Analoog of Digitaal

Zoals elke wekker, zijn ook kinderwekkers beschikbaar in zowel analoge als digitale variant. Beiden hebben zo hun voordelen, maar wat het beste geschikt is voor jouw kind ligt in je voorkeur en doelstelling!

Analoog: Bij een wekker die analoog werkt hebben kinderen vaak minder moeite met het lezen van de klok/tijd. De wijzers helpen enorm bij het begrip van tijd omdat die minder abstract zijn! Daarnaast zal de analoge wekker een betere introductie bieden aan klokkijken op de basisschool.

Digitaal: Bij een wekker die digitaal de tijd aangeeft, zul je snel merken dat jongeren kind wat meer moeite zullen hebben met het aflezen van de tijd. Een digitale wekker helpt wel heel erg bij het leren optellen! Wat ook op een jonge leeftijd heel erg belangrijk is.

In sommige gevallen zijn beiden opties in een kinderwekker verwerkt.

Stil uurwerk

Er zijn heel veel mensen die zich enorm kunnen irriteren aan een tikkende klok voor ze gaan slapen, kinderen zijn natuurlijk daar geen uitzondering op! Helemaal als je al weet dat de wekker echt naast het bedje van je kind zal staan, is het verstandig om een digitale wekker of een analoge wekker te kiezen die stil is.

Digitale wekkers hebben geen inwendige bewegende onderdelen en zijn dus van nature stil.

 

Beste kinderwekker met trainer

 

Zazu Sam slaaptrainer

  • Al voor kinderen vanaf 2 jaar geschikt. 
  • Analoog als digitaal.
  • Werkt op zowel batterij als op netstroom.
 

De bekende Zazu slaaptrainer Sam het schaap is tevens in ons artikel over de beste slaaptrainers als beste uit de test gekomen. De verbinding tussen een schaap en slapen is bij de meeste kinderen jong gelegd. Een peuter weet meteen wanneer het tijd is om te slapen als ze naar Sam kijken, want Sam sluit zijn ogen netjes op tijd! Vervolgens doet Sam zijn ogen weer open als het tijd is om op te staan. In andere woorden, super duidelijk!
Zazu zit bordevol handige functies om je peuter beter om te laten gaan met tijd. Zo wordt de buik van Sam een andere kleur als het bijna tijd is om te slapen of om wakker te worden. De lichtjes in de buik van Sam dienen ook als nachtlampje. Zie onderstaande foto voor de functie voor het slapen gaan.

Tijd wordt zoveel digitaal als analoog vertoont door de Zazu kinderwekker. De wekker werkt ook zowel op netstroom als op batterij, je kan zelf bepalen welke optie je het prettigst vindt. Er wordt een USB kabel bijgeleverd, geen batterijen. Sam heeft 4 batterijen nodig om te werken (AA).

Geschreven door Marielle Hulsker – babyconsulente en verpleegkundige. Lees het artikel op www.zwangerwat.nu

Disclaimer: Alle gedachten en meningen zijn die van mij zelf en worden niet beïnvloed door ZAZU Kids.