Witte ruis (White noise) als slaaphulp

 

Door gecertificeerde slaapcoach Aletta Boonstra

Waarom witte ruis?

Ik krijg van ouders vaak de vraag van welke slaapproducten ik specifiek fan ben en of ik favorieten heb. Die heb ik natuurlijk zeker en één hulpmiddel waar ik fan van ben is ‘white noise’ oftewel witte ruis.

Witte ruis is een monotoon en continu geluid, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger. Jouw baby heeft negen maanden lang ruis gehoord in jouw baarmoeder, namelijk het ruisende geluid van het bloed dat door jouw bloedbanen stroomt. Het is dus een heel herkenbaar en geruststellend geluid voor je baby.

Auditief gevoelig

Alerte baby’s die auditief gevoelig zijn, kunnen heel veel baat hebben bij witte ruis tijdens de slaapmomenten. De ruis zorgt ervoor dat deze baby’s de wereld om hun heen makkelijker kunnen ‘uitschakelen’ en dat omgevingsgeluiden gemaskeerd worden. Plotseling harde geluiden hebben dan geen invloed meer op de slaap van je baby.

Witte ruis gebruiken

Witte ruis werkt, maar het is wel belangrijk om het goed te gebruiken. Een aantal tips:

1. Zorg ervoor dat je het volume zo hard zet dat het klinkt als het volume van een stromende douche. Het volume staat goed zo rond de 60 decibel.

2. Plaats de witte ruis ook niet te dicht bij het bedje.

3. Zorg er ook voor dat de witte ruis tussentijds niet onderbroken wordt en dat het dus gedurende het gehele slaapmoment aan blijft staan. Merkt je kindje tijdens een lichtere slaapfase dat de situatie veranderd is ten opzichte van de situatie tijdens het moment van in slaap vallen daarvoor, dan kan dat een trigger zijn om geheel wakker te worden tijdens de lichte slaapfase. Dit voorkomt dat je kindje slaapcycli aan elkaar koppelt.                                                      

 

Keuze van witte ruis

Je kunt gebruikmaken van een app op je telefoon (zet deze dan wel op de vliegtuigstand i.v.m. straling) of je kunt speciale apparaten kopen die witte ruis produceren. Ook knuffels met witte ruis zijn erg populair. Op zich kun je hierin geen verkeerde keuze maken. Blijf goed naar de reacties van je baby kijken. Je ontdekt vanzelf welk geluid je baby prettig vindt en op welk geluid je baby goed in slaap valt en in slaap blijft.

Gezonde slaapgewoonte

Witte ruis kan, net als een goed bedtijdritueel en het donker houden van de slaapomgeving, gezien worden als een hulpmiddel voor het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten. Ja, witte ruis wordt uiteindelijk een slaapassocatie! Het voordeel van witte ruis als slaapassociatie is dat je het geleidelijk af kunt bouwen door het volume langzamerhand elk slaapmoment steeds een beetje zachter te zetten.

Witte ruis en op pad

Een ander bijkomend voordeel is dat je witte ruis altijd mee kunt nemen. Zelf ben ik erg fan van de producten van ZAZU. Zij ontwikkelen namelijk producten die niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens heel aantrekkelijk voor baby’s en kinderen.

 

 

Suzy van Zazu = mijn favoriet!

Onlangs heeft ZAZU een nieuw product gelanceerd met witte ruis dat ook nog eens handig is voor onderweg. Namelijk ‘Suzy’, een draagbaar muziekdoosje die ook nog eens witte ruis bevat. Deze kun je makkelijk meenemen in de auto en bijvoorbeeld aan een wandelwagen of campingbedje bevestigen. Een extra bijkomend voordeel vind ik het feit dat je Suzy aan het bedje kunt bevestigen. Het bevat ook oceaangeluiden, hartslaggeluiden en slaapliedjes. Het volume kun je zelf instellen en je kunt met sensoren en timers werken. Zo kun je het favoriete ruisgeluid van je kindje altijd meenemen.

Heb jij een onrustige slaper? Dan kan ik je zeker adviseren om witte ruis (veilig) in te zetten. Ik zou zeggen, welterusten!

Geschreven door Aletta Boonstra – redacteur bij www.sleepymindz.nl. Lees het artikel op www.sleepymindz.nl

Disclaimer: Alle gedachten en meningen zijn die van mij zelf en worden niet beïnvloed door ZAZU Kids.